Játszóházba várják a gyerekeket Kassán

 

 A Játszóház program bemutatása és összefoglalása

A programokat 4 – 12 éves gyerekeknek ajánljuk. 

A Játszóházat a szülők kérésére indítottuk azzal az elképzeléssel, hogy egy olyan környezetet hozzunk létre, ahol együtt lehetnek magyar és vegyes házasságból (csak az egyik szülő beszél magyarul, esetleg csak a nagyszülő) származó gyerekek, akik többnyire magyar óvodába jártak, megtanultak egy szinten magyarul, de egy részük utána szlovák iskolába ment. Az így kialakult közösségben a gyerekek, játék közben kötetlenül, spontán módon gyakorolhatják a magyar nyelvet. Ez a hagyományok tágabb értelemben vett folytatása is lehet, amikor is az utcán, játék közben tanulják meg egymás nyelvét a gyerekek a multikulturális Kassán.

Ezt a gondolatot felvállaltuk és kiegészítettük azzal, hogy úgy gondoljuk, ezt a korosztályt közösségi és társasjátékokkal még rá lehet irányítani az közvetlen emberi, szociális kapcsolatokra, megelőzve a későbbi internet- mobil függőséget. A célunk tehát a gyerekeket 4 éves koruktól kezdve, közösségi játékokra, társasjátékokra tanítani- szoktatni és igyekezni értékes, fejlesztő játékokat játszani velük.
Továbbá szeretnénk megismertetni a gyerekekkel a magyar hagyományokat, népdalokat, meséket. 
Havonta kétszer van foglalkozás, minden 2. hétfőn, egyelőre az érdeklődéstől függően

  1. április 25-én indultunk.
  2. Június végéig 5 alkalommal találkoztunk.
    Alkalmanként 6 – 16 gyermek vett részt a foglalkozásokon.

A foglalkozások elején mindig bemutatkozó játékkal kezdtünk, majd a különböző korcsoportoknak felajánlottunk játékokat, vagy maguk választhattak a kínálatból. A társasjátékot mindig mozgásos játékkal vagy labdajátékkal folytattuk. A végén ügyességi társasjátékkal ún. fogasjáték (Suspend), jenga, mérlegjáték stb. zártuk. A játékokba bekapcsolódnak a szülők és a nagyszülők is függetlenül attól, hogy milyen nyelvet beszélnek.

 

Mivel mindannyian pedagógusok vagyunk, rendelkezünk különféle fejlesztő, logikai társasjáték gyűjteménnyel, amit tovább szeretnénk bővíteni.

Az iskolaévet családi nappal zártuk, ahol a gyermekek a Hernád folyó nyugodtabb részén szakvezető segítségével és a szülővel kenuzhattak, és egyéb sporttevékenységet (asztali tenisz, minigolf) játszhattak.

A Játszóházat az Ékkő – Éltető kapcsolatok közössége keretében a MaJel Rovás központ hathatós segítségével tudjuk megvalósítani:
Perjéssy Ágnes , Rodák Erzsébet, Gönnerth Andrea, Vágvölgyi Erika