Szívpárna

A Luka-Ilencfalvi ÉKKŐ Csoport a Baptista Szeretetszolgálat útmutatása mellett hihetetlen hatékonysággal indította el a Szívpárna programot Erdélyben. Látva az óriási igényt és a program iránti határtalan lelkesedést, az Egyesület több pontján kezdtünk hozzá a szívpárnák varrásához a mellműtéten átesett nők gyógyulását segítve.

 

A szívpárna program részletes bemutatása:

A szívpárnák ajándékozása a mellműtött vagy a szívműtött pácienseknek az USA 50 városában, Dániában és Európa 18 országában működik. Az USA-ban egyes sebészeti osztályokon a műtőből ébredve ott várja a szívpárna a mellrák miatt műtött nőket. Egészségügyi szakembereknek rendezett konferenciákon mutatják be világszerte.

A 20 évvel ezelőtt eredetileg Amerikából indult Szívpárna program a Magyar Foltvarró Céh jószolgálati nagykövetének, Ferencsik Ágnesnek köszönhetően indult el 2011-ben Magyarországon.

A magyarországi programról értesült az ÉKKŐ Egyesület egyik erdélyi tagja, Szövérffi Melinda, aki Luka-Ilencfalváról elindította a Szívpárna varrást. Erdélyben korábban nem volt Szívpárna program, ezért óriási igény jelentkezett, és sorra-másra jelentkeztek az érintett nők Erdély számtalan pontjáról.

Ennek híre magával ragadta a miskolci székhelyű ÉKKŐ Egyesületet. A Szívpárna programot egyöntetűen fontosnak tartjuk, és több helyen elkezdtük megszervezni a varró csoportokat, önkénteseket toboroztunk.

Egyeztettünk a Baptisták az egészségért munkacsoport magyarországi koordinátorával, dr. Mészárosné dr. Seress Leilával, és a helyi csoportok koordinátoraival, hogy tudjuk, hol mekkora igények jelentkeznek.   

Nagy öröm, hogy Felvidéken általunk, a kassai és a királyhelmeci-nagykaposi csoportjaink aktív munkájával indult el a Szívpárna program.

 

 

A miskolci önkéntesek különösen lelkesek. Oláhné Lajtos Julianna, a csoport vezetője július 15-én bemutatkozó alkalmat szervezett partner civil szervezeteknek, akik tagságából máris jelentkezett 5-6 önkéntes a Szívpárna programhoz.

A szívpárnák pontos útmutató szerinti elkészítéséhez az önkéntesek munkáján kívül textil- és töltőanyagokra van szükségünk. Szeretnénk minél több párnát varrni, ebben a programban. 

Egyre többen csatlakoznak hozzánk. Ide kattintva olvasható az egyesület újabb és újabb párnakészítő csoportjainak hírei. katt ide!

AZ ÜZENET

A szívpárnáknak fontos feladata van a gyógyulásban, csökkentik a műtét utáni fájdalmat, ugyanakkor azt az üzenetet is közvetítik a beteg nőknek, hogy nem vagy egyedül ebben az embert próbáló helyzetben, mások gondoltak rád, a műtét utáni fájdalmakra, kényelmetlenségre, még ha személyesen nem is találkoztál velük.

A gyógyítás és a gyógyulás legfontosabb része természetesen az orvos és a beteg közötti kapcsolat. Elengedhetetlen ugyanakkor a mentális gyógyulás, a sorsközösség, a tapasztalatok megosztása a betegtársakkal, és a tágabb közösség bátorító ereje.

Célunk, hogy minden településen, ahol szívpárnákat varró ÉKKŐ csoportunk van, legyen a mellrákos nőknek önsegítő csoportja, kapjanak lelki és baráti támogatást, érezzék a közösség megtartó erejét, és legyen lehetőségük a kikapcsolódás, feltöltődés mellett, bekapcsolódni különböző segítő tevékenységekbe.

A célcsoport

Mellműtétre váró, melldaganat műtéten átesett nők.

A projekt létrehozása mögött álló motivációk, gondolatok

Nincs közöttünk olyan, aki a környezetében, a falujában, a kis közösségében ne találkozott volna mellrákbeteg nőkkel, akik közül nem kevesen fiatalon meghaltak.

 A nők vezető daganatos betegsége az emlőrák. Ha a kárpát-medencei magyarságot vesszük, évente kb. 10 ezer nőt diagnosztizálnak emlődaganattal, akik közül minden harmadik belehal a betegségbe.

A Szívpárna programunk folyamatos bővítését tervezzük. Ahogy Nancy Ruth Friis-Jensen, a Szívpárna program európai elindítója mondta, „Célom, hogy a szívpárna minden pácienshez eljusson, akinek szüksége van rá. Álmom, hogy a jövőben ne legyenek páciensek, akiknek szükségük lenne rá.”

Mi is ezért dolgozunk, fontosnak tartjuk a megelőzést, ezért igyekezni fogunk minden lehetőségünket kihasználni az egészséges életmód népszerűsítésére, kötelességünknek tartjuk ugyanakkor a beteg emberek segítését.

Szívpárnába rejtett határtalan szeretet

Kárpátok Alapítvány és a Kárpátok Térségének Civil Platformját koordináló határon túli partnerei Civil Innovációs Díjat megnyertük a Szívpárnába rejtett határtalan szeretet című pályázatunkkal. 
A díjátadóra készített filmünket láthatják itt!

https://www.eltetokapcsolatok.hu/szivparnaba-rejtett-hatartalan-szeretet/