Jelentkezz ONLINE önkéntes felkészítésünkre ha vannak a környezetedben nehézséggel küzdő emberek, akiknek segítenél.

A fogyatékossággal élő családtag gyakran jelent bezártságot is, és a társadalom többi tagjától való elszigeteltséget a család számára.

A családoknak segítőkre van szükségük.

Nehezebb a közlekedés, gyakran megoldhatatlan a fogyatékossággal élő családtag nappali foglalkoztatása. Az állandó gondoskodás, felügyelet a vele együtt élő(k) számára a súlyos kirekesztettség mellett legtöbbször megbélyegzettséget is jelent.

Úgy látjuk a családoknak ez a csoportja Magyarországon jelentősen perifériára szorult, a határainkon túli magyar közösségekben még fokozottabban nehéz a helyzetük, vannak régiók, pl. Kárpátalja, ahol a létükről is alig vesznek tudomást.

A kapcsolati háló beszűkülése, komoly fizikai, lelki megterhelést jelent. Orvosi kutatások szerint a fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők biológiai életkora gyorsabban nő a súlyos leterheltség, a tartós stressz miatt, gyorsabban öregszenek, és hamarabb halnak.

A családoknak segítőkre van szükségük.

Most is  önkéntes segítők jelentkezését várjuk, akiknek 2023 január-februárban 20 órás 5 alkalomból álló online elméleti és márciusban gyakorlati felkészítést biztosítunk e kivételes csoport segítésére. Tanítani fogjuk a segítő beszélgetést, az értő figyelmet. A családsegítést koordinálni kell, a családoknak azt a hitét visszaadni, hogy van, aki figyel rájuk, meghallgatja őket, akinek ők fontosak.

Soha ennyire nem volt fontos mindez, mint a pandémia után, amikor ezek a családok még jobban elszigetelődtek és fokozott mentális támogatásra van szükségük, hogy érezzék, a társadalom számon tartja őket, fontosak a másik számára. Segítőinknek a meghallgató nevet adtuk, hiszen az egyik legfontosabb feladat a segítés során a fogyatékos családtaggal együtt élő, róluk gondoskodó emberek meghallgatása és elfogadása lesz.

JELENTKEZEL: https://forms.gle/ESffNiDE1Ud9qP7y7

NEM VAGY EGYEDÜL

A súlyosan és halmozottan fogyatékos gyermekről, fiatalról, akár több évtizede gondoskodó családok magányát szeretnénk oldani egy telefonos szolgálat elindításával. 

Egy megértő baráti beszélgetés sokat segít a nehézségek elviselésében.

Ismét várjuk a telefonokat fogadó magyarországi és külhoni önkéntesek jelentkezését, akiket Egyesületünk szakemberei 2023 január-februárban 20 órás 5 alkalomból álló online workshop elméleti és márciusban gyakorlati felkészítést biztosítanak. 

A szolgálatunk lehetőségét a velük foglalkozó, értük létrejött sorstárs egyesületek közreműködésével tudjuk a családok tudomására hozni.

Az Otthon Segítők és a Nem vagy egyedül programot a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézethez beadott nyertes pályázatunk támogatásából valósítjuk meg 2022. júniusa és 2023. májusa között.

JELENTKEZEL: https://forms.gle/ESffNiDE1Ud9qP7y7

Várjuk segítő önkéntesek jelentkezését, akik szívesen részt vesznek a fenti felkészítések egyikén vagy mindkettőn. Aki szeretne a programról többet tudni vagy azonnal jelezné csatlakozási szándékát, bátran telefonáljon vagy írjon e-mailt: +3650 1234410, +3630 905 8113, info@eltetokapcsolatok.hu.