Anyósklub

 

A workshop formában tartott programról dióhéjban a következőt lehet előzetesen elmondani: A családok egyensúlyának megteremtésében, a szülők tehermentesítésében nagyon fontos szerepet játszanak a nagyszülők. A családi rendszer részét képezik, amely a gyerekek születésével normatív krízisek során keresztül megbillen, majd a feladatok sikeres megoldásával új egyensúlyi helyzetbe jut. Anyósklubunk célja, hogy a családon belüli szerepek és feladatok megbeszélésével, a másik elfogadását célzó, „jól segítés” gyakorlásával sok helyzetgyakorlaton és esetfeldolgozáson keresztül segítsük javítani a családon belüli kommunikációt. 

Senki nem akar direkt rossz anya/anyós lenni. De az anya-lánya, anyós-meny kapcsolatban mindkét fél a saját elképzelése szerint szeretné szeretni a másikat. Az idősebb, tapasztaltabb nő segítő szándékkal szól bele unokái nevelésébe, hiszen Ő csak szeretni szeretne, úgy, ahogy ő tud.

Lehet, hogy Ő nem kapta meg a segítséget, és most szeretne a saját gyerekének megadni mindent. Ez azonban általában korántsem az, amire neki szüksége lenne. Ebből lesz a konfliktus. Az eltérő szeretetnyelvek, az érzelmi igények rossz kommunikációt jelentik.

Minden családban vannak feszültségek, és ezek megoldásának a legegyszerűbb módja a kommunikáció, hogyha beszélni tudunk érzéseinkről, sértődöttségünkről én-közlés formájában. Elmondhatjuk, hogy mit érzünk adott helyzetben, mi váltotta ki ezt az érzést, mi ennek a következménye, és mi az elvárásunk a jövőbeli helyzettel kapcsolatosan.

2021. május 25-e és június 30-a között tartottuk meg tematikus Anyósklubunk első hat foglalkozását, heti rendszerességgel alkalmanként három órában.

A járványra való tekintettel online szerveztük a foglalkozásokat, amelyen így 15-20 ember tudott részt venni a Kárpát-medencei magyarság köréből. A foglalkozásokat mindig két felkészült tréner tartotta, a foglalkozások anyagát egységes szerkezetbe szerkesztettük, hogy a későbbiekben az Egyesület felkészített tagjai a workshop anyagára építve, helyi Anyósklubokat is indítunk.

November 25-én elindítottuk a következő határokon átnyúló, online Anyósklub találkozásokat.  Október 12-e és november 16-a között Miskolcon Oláhné Lajtos Julika vezetésével pedig megtartottuk az első jelenléti Anyósklub sorozatot.

2022 augusztus 11-én elindítottuk a következő Anyósklub sorozat első foglalkozását, melynek témája az együttélés előnyei és buktatói. 

Aki kíváncsi, vagy azonnal jelezné csatlakozási szándékát, bátran telefonáljon vagy írjon e-mailt: +3650 1234410, +3630 905 8113,

info@eltetokapcsolatok.hu.