Találkozó a papírhajtogatás jegyében

 

Október 5-én az ÉKKŐ Egyesület miskolci csoportja Kurityánba látogatott a Kurityáni Művelődési Ház és Könyvtár Közhasznú Egyesület papír fonással foglalkozó csoportjának foglalkozására. A találkozás előzménye, hogy a fonással foglalkozó csoport Miskolcon bemutatkozott a „Kapuzörgető” Civil Nap rendezvényen és elhozták alkotásaikat. Ott ismertem meg őket és láttam, hogy nagyon kedvesen megosztották tudásukat az érdeklődőkkel. Ezért szerveztem látogatást és örömmel mondhatom, hogy kedves vendéglátóink voltak. Szalóczi Jánosné vezetésével egy jól előkészített foglalkozáson fogadták „Aktívan Idősödő” csoportunkat.

Nevünkhöz méltóan aktívan és lelkesen tanulták a papír pálcák készítését. Abból készül majd a fonással a kosárka és a bogrács tartó. Akinek már jobban megy a fonás akár bevásárló kosarat is készíthet. Ez nagyon kelendő, hiszen szép erős és tartós használati tárgy készül a papírcsíkokból tekert pálcák felhasználásával.

 

 

Érdekes az alapanyag is, mert a sokszor semmire nem használható akciós újságok itt hasznossá válnak. 7 cm széles csíkokra felvágva folytatják életüket. Csak egy bicikli küllő kell amire felcsavarható az újságszalag. Ragasztó segítségével fixálják a tekerést és kihúzva a tekeréshez használt pálcát, küllőt kapjuk a fonás alapanyagát.

Megnézhettük a művelődési házban azt a kiállítást is, amely szép összegzése a Fonoda csoport munkáinak. Az ötletek kivitelezését rengeteg előre hajtogatott kis papír „kocka” elkészítése előzi meg. Fontos, hogy nagyon pontosan kell a hajtogatásokat elvégezni, mert csak akkor lesz egymáshoz illesztve szépen alakra igazítható papírszobor belőle.  Természetesen ezt is tanultuk és gyakoroltuk, de szobor azért még nem készült belőle.

Hamar elfogyott az időnk és élményekkel telve indultunk vissza. De itt még nem ér véget a történet, mert tervek is születtek a saját fonó csoport megalakítására. Egyik lelkes „Aktívan Idősödő” csoporttag így írt a netes csoportban:

Úgy érzem ma megszületett az új hobbim. Beleszerelmesedtem!
Még sokat kell gyakorolnom, hisz ma még csak ismerkedtünk a mozdulatokkal, de a konkrét elképzeléseim már megvannak.
Nagy örömmel mentem és nagyon elégedetten jöttem haza. Köszönöm a vendéglátók komolyan felkészült, értékes, szakszerű és szeretetteljes fogadását.

A papírfonás nem csak tárgyakat hoz létre, hanem barátságokat is és olyan elfoglaltságot ad, ami megszínesíti a hétköznapokat. Öröm volt ez a nap, amit együtt tölthettünk.

Élményeimről az ÉKKŐ Egyesület miskolci csoportjának vezetőjeként és a kirándulás szervezőjeként számolok be. Oláhné Lajtos Julianna

 

1 thought on “Találkozó a papírhajtogatás jegyében”

  1. Nagyon szépen köszönöm, hogy megszervezted ezt a látogatás, nagyon jó hangulatban telt el a délután.
    Új dolgot láttunk, ~s egyben építettük a kapcsolatokat egymással.

Comments are closed.