Közösségben együtt lenni jó

Közösségben együtt lenni jó

Februárban indítottuk Budapesten és Miskolcon az Önkéntes segítők 20 órás 5 alkalomból álló személyes és online elméleti felkészítését. Miskolcon 11 fő, Budapesten 7 fő vett részt a felkészítésen.

A foglalkozások során megismerkedtünk olyan emberekkel, akik akadályoztatással élnek és példát mutatnak arra, hogy a nehézségek leküzdésével eljuthatnak egy teljes élethez. Nem siránkoznak, hanem hálát adnak azért amire képesek. Ha kell a segítő eszközökkel, ha kell személyes segítőkkel, de megküzdenek minden nehézséggel. Példát mutatnak ők nekünk, hogy arra, hogy miként kell élni az életet.

Igyekeztünk megtapasztalni, a nem látás érzését, a vakvezető kutyákkal sétálva. Mit jelent az, hogy megbízz egy kutyában, aki vigyáz minden lépésedre. Ha az utcán találkozunk segítséget kérő látássérült emberrel, meg kell érinteni, hogy tudja neki mondunk valamit.

   

A kerekesszékkel közlekedők nehézségei nem csak abban nyilvánulnak meg, hogy el kell jutni valahova. A boltban nem érik el a felső polcokat, nem férnek be a gondolák közé, a forgó ajtón nem tudnak bemenni. Miskolcon készült egy lista arról, hogy melyik boltba, intézménybe kaphatnak segítséget kerekesszékesek. Itt megnézheted.

Sok az előítélet bennünk, de szeretünk segíteni mi, akik nem éljük akadályokkal az életünket. De sokan vannak azok is, akik a saját nehézségeiket legyőzve segítenek másokon.

Mindent senki sem tud megtenni, de valamit mindenki tud tenni!

Ami nekünk könnyű az másnak lehet nehéz. Egy is beszélgetés is fontos lehet, mert figyelmet fordítunk másokra.

A gyakorlati felkészítés ebben segít. Terényben fogjuk tartani május 18-20 között. Egy kellemes és hasznos együttlét keretében megtapasztaljuk milyen jó egymás társaságában lenni. Egyenrangú emberként figyelve mások szükségleteire, eloszlatja a gátlásokat melyet a fogyatékossággal élőkkel szemben érzünk. Ez csodálatosan felszabadító érzés lehet egy segítésre vállalkozó részére.

 A családsegítést koordinálni kell és mi figyelünk a segítőkre is.

Közösségben együtt lenni jó

Csoport, amely segítésre vállalkozik idővel egy kis közösséggé formálódik, ahová jó tartozni, ahol segítséget kaphatnak a segítők is. Mindig szükség van segítőkre, de most a pandémia után, ezek a családok még jobban elszigetelődnek.

A szolgálatunkat a sorstárs egyesületek közreműködésével tudjuk a családok tudomására hozni.

Az Személyes Segítők és a Nem vagy egyedül programot a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézethez beadott nyertes pályázatunk támogatásából valósítjuk meg 2023. júniusa és 2024. májusa között.

 Aki szeretne a programról többet tudni bátran telefonáljon vagy írjon e-mailt:
Budapesten: +3650 1234410,  info@eltetokapcsolatok.hu.
Miskolcon: +36 30 905 8113, lajtos.julianna@eltetokapcsolatok.hu