Kassa

ÉKKŐ, Éltető Kapcsolatok KözösségeKassa     -> Szlovák nyelven

Az ÉKKŐ Egyesület Kassán működő csoportjának célja segítő, értékmegőrző kapcsolatok kialakítása helyben és a kárpát-medencei magyar családok között. Tevékenységünket az emberi kapcsolatok jellemzik családi, generációk közötti, baráti, és éltető kulturális tevékenységekkel.

Az ÉKKŐ Egyesület kassai tagjai többféle tevékenységet folytatnak.

A Szívpárna csoport  tevékenységének lényege, hogy együttérzésünk és segítőkészségünk jeleként a mell-műtött nőknek egy általunk varrt speciális szív alakú párnát ajándékozzunk.

Szlovákiaban elsőként mi mutattuk be Kassán és 2021. április 30-tól a kassai L.Pasteur egyetemi kórházban működő keletszlovákiai Rákgyógyító központnak rendszeresen adományozzuk a szívpárnakat az ott kezelt páciensek számára. A kórház egyéb osztályain (nőgyógyászat, sebészet, belgyógyászat)  kezelt mellműtött nőket is megajándékozzuk a párnával. Kapcsolatban vagyunk az AGEL Kassa-Saca-i kórház onkológiai osztályával is. Szlovákiában az emlőrákos nők száma több mint 30000 és a diagnosztizált esetek várható száma jelenleg évente több mint 3000. Becslések szerint évente mintegy 900 nő belehal a betegségbe.

A szívpárna program részletes bemutatása: katt ide! 

                           

                            

2023-ban is készülnek a párnák sok szeretettel. Aktív önkéntesek lelkesen varrják, tömik és küldik a párnákat a gyógyuláshoz.

 

 Szívpárnába rejtett határtalan szeretet

A Kárpátok Alapítvány és a Kárpátok Térségének Civil Platformját koordináló határon túli partnerei Civil Innovációs Díját megnyertük a Szívpárnába rejtett határtalan szeretet című pályázatunkkal. A díjátadóra készített filmünket itt láthatják:  Film!

Támogatás:
Az ÉKKŐ Egyesület Magyarországon 2021-ben bejegyzett szervezet, amelynek célja: Segítő, értékmegőrző kapcsolatok kialakítása a kárpát-medencei magyar családok között. Tevékenységének végzésében önkéntes adományok, felajánlások és támogatások segítik.
Hálásan köszönjük, ha egyesületünk célkitűzéseinek megvalósítását anyagilag támogatja, amit az alábbi bankszámlára utalt hozzájárulással tud megtenni:
Adószám:              19296140-1-05
IBAN számlaszám: HU78 16200106-11673576-00000000
Swift kód:               HBWEHUHB

Baráti találkozók, egymás életének megismerése:

Családok, gyermekek, felnőttek és idős emberek szabadidejének hasznos és kreatív eltöltésének megszervezése, valamint az idős emberek aktivitásának fokozása, társadalmi részvételük elősegítése. Tematikus napok szervezése: az erdei környezet és a városi környezet hatása a szervezetre, tapasztalások. Ismerkedés, barátkozás, kapcsolódások-potenciális pótnagymama lehetőség kialakítása.

Fogyatékossággal élő személyről gondoskodó családok segítése.

Önkéntességre épülő személyes és telefonos segítségnyújtást nyújtunk fogyatékossággal élő családtagról gondoskodó családoknak. Hitelesség, feltétel nélküli elfogadás a segítő és a segített kapcsolatának kialakításában. Szeretnénk a családoknak azt a hitét visszaadni, hogy van, aki figyel rájuk, meghallgatja őket, akinek ők fontosak.

Kassán is vannak olyan önkéntesek, akik a fogyatékos családtagot gondozó családok életét könnyítik meg egy kis önkéntes tevékenységgel. Telefonon is lehet egy kikapcsoló beszélgetést kérni és folytatni az ilyen családokban élőknek.

Játszóház

4 – 12 éves gyerekeknek Játszóházat indítottuk, azzal az elképzeléssel, hogy egy olyan környezetet hozzunk létre, ahol együtt lehetnek magyar és vegyes házasságból (csak az egyik szülő beszél magyarul, esetleg csak a nagyszülő) származó gyerekek, akik többnyire magyar óvodába jártak, megtanultak egy szinten magyarul de egy részük utána szlovák iskolába ment. Az így kialakult közösségben a gyerekek, játék közben kötetlenül, spontán módon gyakorolhatják a magyar nyelvet. Ez a hagyományok tágabb értelemben vett folytatása is lenne, amikor is az utcán, játék közben tanulták meg egymás nyelvét a gyerekek a multikulturális Kassán. 2022. április 25-én indultunk. Június végéig 5 alkalommal találkoztunk. Alkalmanként 6 – 16 gyermek vett részt. Szeptemberben újra kezdjük.

2023-ban is jókedvű gyerekekkel és felnőttek játszottak együtt, és játék közben észrevétlenül gyakorolták a magyar nyelvet.

A Játszóházat az Ékkő – Éltető kapcsolatok közössége keretében a MaJel Rovás központ hathatós segítségével tudjuk megvalósítani:
Perjéssy Ágnes , Rodák Erzsébet, Gönnerth Andrea, Vágvölgyi Erika

Ha tetszenek a tevékenységeink és van kedved részt venni benne, legyél önkéntes!

Miért jó önkéntesnek lenni?

Sok jó embert ismerhetünk meg, és megerősítést kaphatunk, hogy az önzetlen segítségadás a helyes út.  Az önkéntesség segít mások életének elfogadásához. Feltétel nélkül adhatsz valamit valakinek, és olyan jó magadból adni, valakinek segíteni. Hasznára lehetsz a „nagy egésznek”, ezzel járulva hozzá a világ pozitívabbá tételéhez. Nagy szavak?!? A leghosszabb utak is egyetlen lépéssel kezdődnek el!

Várunk! Jelentkezz!

info@eltetokapcsolatok.hu