Kassa

ÉKKŐ, Éltető Kapcsolatok KözösségeKassa     -> Szlovák nyelven

Az ÉKKŐ Egyesület Kassán működő csoportjának célja segítő, értékmegőrző kapcsolatok kialakítása helyben és a kárpát-medencei magyar családok között. Tevékenységünket az emberi kapcsolatok jellemzik családi, generációk közötti, baráti, és éltető kulturális tevékenységekkel.

Az ÉKKŐ Egyesület kassai tagjai többféle tevékenységet folytatnak.

Friss híreinket ide kattintva olvashatod el, -> kattint a címre:

Esti Mesetúra Magyarpolányban

 Földrajz éjszakája Kassán   

Csónakázás- Játékház- Kassán

A Szívpárna csoport  tevékenységének lényege, hogy együttérzésünk és segítőkészségünk jeleként a mell-műtött nőknek egy általunk varrt speciális szív alakú párnát ajándékozzunk.

Szlovákiaban elsőként mi mutattuk be Kassán és 2021. április 30-tól a kassai L.Pasteur egyetemi kórházban működő keletszlovákiai Rákgyógyító központnak rendszeresen adományozzuk a szívpárnakat az ott kezelt páciensek számára. A kórház egyéb osztályain (nőgyógyászat, sebészet, belgyógyászat)  kezelt mellműtött nőket is megajándékozzuk a párnával. Kapcsolatban vagyunk az AGEL Kassa-Saca-i kórház onkológiai osztályával is. Szlovákiában az emlőrákos nők száma több mint 30000 és a diagnosztizált esetek várható száma jelenleg évente több mint 3000. Becslések szerint évente mintegy 900 nő belehal a betegségbe.

A szívpárna program részletes bemutatása: katt ide! 

                           

                            

2023-ban is készülnek a párnák sok szeretettel. Aktív önkéntesek lelkesen varrják, tömik és küldik a párnákat a gyógyuláshoz.

 

 Szívpárnába rejtett határtalan szeretet

A Kárpátok Alapítvány és a Kárpátok Térségének Civil Platformját koordináló határon túli partnerei Civil Innovációs Díját megnyertük a Szívpárnába rejtett határtalan szeretet című pályázatunkkal. A díjátadóra készített filmünket itt láthatják:  Film!

Támogatás:
Az ÉKKŐ Egyesület Magyarországon 2021-ben bejegyzett szervezet, amelynek célja: Segítő, értékmegőrző kapcsolatok kialakítása a kárpát-medencei magyar családok között. Tevékenységének végzésében önkéntes adományok, felajánlások és támogatások segítik.
Hálásan köszönjük, ha egyesületünk célkitűzéseinek megvalósítását anyagilag támogatja, amit az alábbi bankszámlára utalt hozzájárulással tud megtenni:
Adószám:              19296140-1-05
IBAN számlaszám: HU78 16200106-11673576-00000000
Swift kód:               HBWEHUHB

Baráti találkozók, egymás életének megismerése:

Családok, gyermekek, felnőttek és idős emberek szabadidejének hasznos és kreatív eltöltésének megszervezése, valamint az idős emberek aktivitásának fokozása, társadalmi részvételük elősegítése. Tematikus napok szervezése: az erdei környezet és a városi környezet hatása a szervezetre, tapasztalások. Ismerkedés, barátkozás, kapcsolódások-potenciális pótnagymama lehetőség kialakítása.

Fogyatékossággal élő személyről gondoskodó családok segítése.

Önkéntességre épülő személyes és telefonos segítségnyújtást nyújtunk fogyatékossággal élő családtagról gondoskodó családoknak. Hitelesség, feltétel nélküli elfogadás a segítő és a segített kapcsolatának kialakításában. Szeretnénk a családoknak azt a hitét visszaadni, hogy van, aki figyel rájuk, meghallgatja őket, akinek ők fontosak.

Kassán is vannak olyan önkéntesek, akik a fogyatékos családtagot gondozó családok életét könnyítik meg egy kis önkéntes tevékenységgel. Telefonon is lehet egy kikapcsoló beszélgetést kérni és folytatni az ilyen családokban élőknek.

Játszóház

4 – 12 éves gyerekeknek Játszóházat indítottuk, azzal az elképzeléssel, hogy egy olyan környezetet hozzunk létre, ahol együtt lehetnek magyar és vegyes házasságból (csak az egyik szülő beszél magyarul, esetleg csak a nagyszülő) származó gyerekek, akik többnyire magyar óvodába jártak, megtanultak egy szinten magyarul de egy részük utána szlovák iskolába ment. Az így kialakult közösségben a gyerekek, játék közben kötetlenül, spontán módon gyakorolhatják a magyar nyelvet. Ez a hagyományok tágabb értelemben vett folytatása is lenne, amikor is az utcán, játék közben tanulták meg egymás nyelvét a gyerekek a multikulturális Kassán. 2022. április 25-én indultunk. Június végéig 5 alkalommal találkoztunk. Alkalmanként 6 – 16 gyermek vett részt. Szeptemberben újra kezdjük.

2023-ban is jókedvű gyerekekkel és felnőttek játszottak együtt, és játék közben észrevétlenül gyakorolták a magyar nyelvet.

A Játszóházat az Ékkő – Éltető kapcsolatok közössége keretében a MaJel Rovás központ hathatós segítségével tudjuk megvalósítani:
Perjéssy Ágnes , Rodák Erzsébet, Gönnerth Andrea, Vágvölgyi Erika

Ha tetszenek a tevékenységeink és van kedved részt venni benne, legyél önkéntes!

Miért jó önkéntesnek lenni?

Sok jó embert ismerhetünk meg, és megerősítést kaphatunk, hogy az önzetlen segítségadás a helyes út.  Az önkéntesség segít mások életének elfogadásához. Feltétel nélkül adhatsz valamit valakinek, és olyan jó magadból adni, valakinek segíteni. Hasznára lehetsz a „nagy egésznek”, ezzel járulva hozzá a világ pozitívabbá tételéhez. Nagy szavak?!? A leghosszabb utak is egyetlen lépéssel kezdődnek el!

Várunk! Jelentkezz!

info@eltetokapcsolatok.hu