Élményem a Kemencés tanyáról

Találkozni, beszélgetni, játszani, énekelni, kicsit kézműveskedni vártuk a résztvevőket az erdélyi Kálnokról, Sepsiszentgyörgyről, a délvidéki Szabadkáról, különböző magyarországi településekről érkező fiatalokkal és kicsit már felnőttekkel!

Háromnapos programunkban a Kárpát-medence több régiójából hívott szakmai közreműködők felelevenítették a nagyapai szerepeket, mintákat, bepillantottunk a paraszti és a városi kultúrába, kalandok szárnyán zenés és mesés utazásra indultunk.

Helyszín: Kemencés Tanya, Kétsoprony mellett (Békéscsabától 14 km)

Egy fiatal részvevő élményeit itt olvashatják:

……………………………………………………………………………………………..

Július … ennek a tizenkét hónapnak a közepe, ilyenkor történik valami nagyon jó és maradandó emlék az életemben. Nem is kell mondanom, hogy a nyár megannyi kalandot, boldogságot, nevetést, lazítást tartogat a háta mögött. Ez idén, 2022-ben sem volt másképp.

Az ÉKKŐ Egyesület által megszervezett találkozójára idén én is meghívást kaptam. Itthon már folytak az előkészületek. Gondolkodtunk kis székely csapatunkkal, (anyu, Zsuzsa és Tündenéni segítségével), hogy mi mivel lepjük meg  társainkat.  Aztán eljött az indulás napja, le sem feküdtem, annyira vártam már.

Hűvös nyári éjjel volt, útközben a Holdat csodáltam, mennyire szép. A vonatállomáson találkoztunk kis csapat tagjainkkal és már volt is a nevetés és móka, fáradtak voltunk, de székelyeknél a jókedv mindig garantált. Vonattal utaztunk Kétsopronyra, ami egy új élmény és kaland volt.  Hosszú utazás után megérkezve a szállásunkra ismeretlen személyekkel találkoztunk. Előre féltem az idegen emberektől, a megismerkedéstől, mivel … az online világ egy kicsit engem is szobabaráttá tett és nem voltam hozzászokva annyi ismeretlen emberhez, de… már első nap kellemesen csalódtam. Annyi meleg mosoly, ölelés, szó fogadott… hihetetlen. Mondhatom azt, hogy az online világ már nem is hiányzott. A tábor végére azt sem tudtam hol a telefonom, mennyire megdöbbentő így utólag visszagondolni.  Nekünk fiataloknak a szállás nem is volt annyira fontos, mint az, hogy egy helyen legyünk. Kialakítottuk magunknak a saját kis birodalmunkat a csűrben. Igen … tényleg így hívják de igazán lakályos kis házikó. A legszebb szállás neve Disznóól és minden helységben volt legalább egy kemence, nem hiába Kemencés tanya.

   

Mit mondhatnék?  Igazi nyaralás vette kezdetét. Sorra jöttek az emberek, beszélgettünk, ismerkedtünk, nevettünk és csak egyszerűen jól éreztük magunkat. Éjjel nem volt alvás… sok fiatal egy helyen … azt hiszem ez mindent megmagyaráz.

Az ÉKKŐ Egyesület – hihetetlen, hogy mennyire összetartó egy csapat. Annyira sokféle ember alkotja, annyi meglátással, életgondolattal de mégis együtt valami hihetetlen jó közösséget hoznak létre. Igazán remek csapat.

Az úton hazafele elbeszéltük társaimmal, hogy mennyire jók és finomak volt az ételek. A kemencékben sült finomságok olyan hamar elfogytak, de nem azért, mert kevés volt…. nagyon finom volt.                    (Nekem személy szerint a meggyleves tetszett a legjobban.) Rengeteg gyümölcs, kockákra vágott dinnye. Itt kiemelném azt, hogy mennyire egy természetszerető közösségbe csöppentem … A megevett dinnyehéjakat elhelyeztük a napraforgók között a nyusziknak, őzeknek, hogy legyen mit igyanak, egyenek.

A szállás önmagáért beszél… nyugalom, csend, szép táj, minden, ami egy nyaraláshoz kell. Első nap, (megjegyzem) megijedtem amikor megláttam a szobákat, aztán sok elmélkedés után rájöttem, hogyha mások itt laktak, akkor én miért ne tudnék?

A foglalkozások, tevékenységet igazán visszarepítettek minket a régi világba, abba a világba ahol régen nem volt műanyag pohár, nem volt műanyag hangszer hanem mindent a természet adta kincsekből készítettek.

Úgy összeségében mondhatom azt, hogy egy igazán családias, nyugodt és élményekben gazdag táborban vettem részt. Nagyon sok embert megismertem és jó volt nemcsak látni, hanem úgy is élni ahogyan régen éltek.  Jó volt aranyos és szeretetre méltó emberek közt lenni és jó volt egy picit más szemmel nézni a világot, más szemmel nézni az életet.

Gergely Panna                                                                                                                                                                 Erdély/Kálnok

1 thought on “Élményem a Kemencés tanyáról”

  1. Pingback: Kemencés tanyán találkoztunk – Éltető kapcsolatok

Comments are closed.