Bodza Napok a Kemencés Tanyán

A Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert Hálózat fejlesztése részeként, az NKA Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiuma támogatásával, a programgazda PONT MI Közhasznú Egyesület együttműködő partnereként négy kulturális hétvégét szerveztünk 2023-ban a kétsopronyi Kemencés Tanyán.

  • Bodza napok, május 13-14.
  • Gyógynövények nyári éjszakája, július 1-2.
  • Bútorfestés nyári éjszakája, július 29-30.
  • Édes Tündérkertünk, Ünnep a tanyán, október 21-22.
Bodza napok, május 13-14.

A szakmai műhelyekben két napon át a gazdag programban szó esett az erdeinkben, akácosainkban, falusi házak, tanyák körül, régi, romos helyeken élő igénytelen, nem eléggé megbecsült őshonos növényünk, a fekete bodza sokféle hasznosításáról.

A népi gyógyászatban már az ókortól kezdve a bodza volt a szegény ember patikája – ecsetelte Szlávik Krisztina programgazda. – Nemcsak betegségek idején, hanem a mindennapi életben, a táplálkozásban is felhasználható ez a félig vadon élő, rendkívül értékes gyógynövény. Virága, termése a régi időktől kezdve kedvelt csemege, szörp, tea, lekvár, tinktúra készülhet belőle.

Mi az hogy készülhet? Készítettünk bizony Tolvaj Ella, a partiumi Hegyközszentmiklósról érkezett egyesületi tagtársunk, gyógynövényszakértő irányításával, aki a résztvevőket bevezette a bodza felhasználásának sokféle, régi fortélyába, természetes életmód- és egészségmegőrző praktikákat osztott meg a hallgatósággal.

Földi László békéscsabai mester vezetésével a virágfestészetbe nyerhetett bepillantást, és készíthetett egy kis levendulás táblaképet magának, aki benevezett a kétnapos műhelymunkába.

Elhangzott a rendezvényen, hogy a tanyák népe a múltban mesékkel, vidám, tréfás történetekkel múlatta az időt napi munkája végeztével vagy a hosszú téli estéken. Ennek hangulatát idézte meg Soós Emőke békéscsabai bábszínész és mesemondó.

Szombat este Vozár M. Krisztián a Kemencés Tanya górészínpadán elvarázsolta hallgatóit zongorajátékával, a tavaszi madárdallal versenyezve.

A program végén Szlávik Krisztina így fogalmazott: „Test és lélek regenerálódott, felvidult a tanyasi hétvégén, aki nem hiszi, járjon utána!”

MÚLTBA NÉZŐ – JÖVŐBE LÁTÓ
KUTÚRPAJTA ÉS TÜNDÉRKERT PROGRAM A KEMENCÉS TANYÁN

Katt a képre!