Jelentkezz
ha vannak a környezetedben nehézséggel küzdő idős emberek, akiknek segítenél.

Aktív nyugdíjas önkénteseket keresünk, akik hasznosan szeretnék tölteni az időt és szívesen fordulnak idősebb, segítségre szoruló társaik felé. Tesszük ezt azért, mert hisszük, hogy vannak itt is segítő szándékú emberek.
A nyugdíjba vonulás adhat időt és alkalmat mindenre.
Sokan úgy közelednek a nyugdíjazásukhoz, mint olyan időszakhoz, amikor valóra válthatják saját élvezetikre irányuló álmaikat.
De vannak, akik rettegnek az üres, magányos órák végtelenétől.

Kétségkívül drasztikus a változás; például megtanulni együtt lenni az ember házastársával, miután évekig távol voltunk a házból, a nap nagy részében.
Lehet, hogy hiányzik a felelősség, a hatalom, amelyhez szokva voltunk a munkahelyünkön. Vagy egyszerűen hiányzik az állandó elfoglaltság.
De ha találunk valamit, amiért érdemes élni, például egy ügy vagy cél, amelyre az ember odaszenteli magát, akkor mindig lesz miért felkelni reggel!

Ha valaki segít neked az nem kudarc.

Azt jelenti, hogy nem vagy egyedül!

Minden közösségben vannak egészen idős emberek, akik egyedül élnek, súlyos fogyatékossággal, és megfelelő családi, társadalmi és anyagi támogatás nélkül. Gyermekeik és unokáik messzire szétszóródtak, vagy olyan kis helyen élnek, mely alkalmatlan egy idős szülő befogadására.

A méltósággal való megöregedés nagymértékben függ a háromgenerációs családon vagy az annak megfelelő szomszédi, vagy egyéb közösségen, mely kárpótol a kiterjedt családért.

Johann Christoph Arnold: Éveid gazdaggá tesznek könyvében olvasható ez a megoldás:

Elképzeltem, hogy különböző felekezetű templomok összefognak, önkénteseket verbuválnak, akik többnyire maguk is idősek, és kiképezik őket, hogy beteg, illetve csökkent képességű embertársaikat szolgálják. Ott segítsenek, ahol a szociális támogatás elégtelen és e szolgálat által beteljesítsék küldetésüket. A világ minden nagy vallása felhívja a követőit, hogy segítsenek a rászorulóknak.

A mi programjainkban önkéntesek a következő feladatokat vállalták: kezelték a segített személy postáját, befizették a csekkeket, gondoskodtak róla, hogy elég ennivaló legyen a hűtőszekrényben. Továbbá szívesen tettek meg kisebb dolgokat, például autóval elvitték a beteget az orvoshoz, javításokat végeztek a lépcsőkön, korlátokon, vagy éppen csak kicseréltek egy égőt.

Az időskorú gondozottak már nem szenvedtek annyira a magány vagy a haszontalanság érzésétől. Méltóságuk egy kicsit helyreállt. Kaphattak egy forró fürdőt. Hajuk és ruházatuk rendbe lett téve. Valakik lettek, mert valaki odafigyelt arra, hogy jól érezzék magukat.

Akik nem bíztak meg az ,,állami alkalmazott” szociális munkásokban, most megbíztak és örömmel várták a ,,templomi segítőket”

Az egyik önkéntesünk azt írta nekem, hogy mielőtt önkéntes lett, nem mindig találta fel magát, és sokat látogatta az unokáit. Elégedett volt ezzel, de mióta önkéntes lett, azt mondta, ” különlegesnek” érzi magát, mivel most, valaki igazán számít rá.

Jó példa ez arra: Az életben nem az évek számítanak, hanem az élet számít az években!

(Szemelvények: Johann Christoph Arnold: Éveid gazdaggá tesznek könyvből)

Ezt a programot először Miskolcon indítjuk el az Aktív Időskor Központban.

JELENTKEZÉS: KATT IDE

Várjuk segítő önkéntesek jelentkezését, akik szívesen részt vesznek a  foglalkozásokon.
Várjuk a segítségre vágyók jelentkezését is, akik szívesen részt vesznek a  foglalkozásokon, és elmondják miben kérnének segítséget.
Aki szeretne a programról többet tudni vagy azonnal jelezné csatlakozási szándékát, bátran telefonáljon vagy írjon e-mailt: +3630 905 8113, lajtos.julianna@eltetokapcsolatok.hu.